Udstyr

Gode tips – sådan vælger du den rigtige rygsæk første gang


Hvad enten du blot skal bruge din rygsæk til en mindre vandretur i den nærliggende natur, eller om du skal på en længere trekkingtur, så er det vældig vigtigt, at du vælger den rette rygsæk. Det er nemlig meningen, at rygsækken skal servicere dig og være så let at have med at gøre som muligt. Den må for alt i verden ikke blive et irritationsmoment, hvor du hele tiden har fornemmelsen af, at den sidder dårligt og ikke tjener det formål, som du oprindeligt tiltænkte den.

Af disse grunde er der en del overvejelser, som du er nødt til at gøre dig, når du skal investere i en rygsæk. Måske har du noget erfaring med at købe rygsæk, eller måske er du en novice, som aldrig har prøvet det før.

Ligegyldigt din status så bør du læse med her, da markedet med rygsække hele tiden udvikler sig, og mulighederne derfor bliver større og større. Dette store marked kan også gøre valget af rygsæk til en forvirrende affære, hvorfor en analyse af netop dit behov, er en overordentlig god idé. Læs med her og bliv klogere.

Hvilket materiale skal jeg vælge?

Når det handler om rygsækkens materiale, så er der helt praktisk ikke meget forskelligt at vælge imellem, da disse normalt er lavet af enten polyester eller nylon. Disse to forskellige stoffer har hver især deres styrker og svagheder.

Hvor polyester i langt højere grad er UV-beskyttende, og derfor med fordel kan anvendes i områder, hvor du er meget udsat for solens stråler, så er nylon noget mere slidstærkt. Her må du således træffe et kvalificeret valg og afgøre, hvorvidt du har mest brug for den ene eller den anden funktion.

Desværre er rygsækkene sjældent helt vandtætte – dette blandt andet fordi disse også er udstyret med lynlåse og andre lukkemekanismer, som det ikke er muligt at gøre helt vandtætte. Derfor anbefaler vi dig, at du køber et regnslag, som du kan beskytte rygsækken med. Det er meget irriterende, når alt ens gods bliver gennemblødt, fordi du rammes af en lokal tordenbyge.

Modeller af rygsække

Hvor det er relativt let at finde ud af, hvilket materiale du skal vælge, så stilles du derimod over for en langt sværere opgave, når du skal vælge model. Selvfølgelig skal du vælge en model, der modsvarer de behov, som du har – men er du førstegangskøber, så kan det være svært at afgøre nøjagtigt, hvad behovet består i.

Når vi taler om rygsække, hvis primære funktion er denne: de skal assistere dig på ture af minimum en dags varighed. Så er der 3 forskellige slags:

  • Vandrerygsækken
  • Trekkingrygsækken
  • Dagsrygsækken

Vandrerygsæk

Vandrerygsækken kan normalt indeholde cirka 50 liter. En vandrerygsæk er karakteriseret ved, at producenten har sørget for, at rygsækken er udstyret med en velgennemtænkt pasform. På samme tid er vandrerygsækken meget nem at tage af og på, og da den sidder så godt på kroppen, kan du for eksempel bruge den, hvis du skal på klatretur.

Dog skal du være opmærksom på, at rygsækkens evne til at levere ventilation til ryggen lider under dens mindre gode justeringssystem af bælter og spænder, som desværre er en medvirkende årsag til, at du meget hurtigt får varmen af at bære en sådan rygsæk.

Trekkingrygsæk

Trekkingrygsækken er kongemodellen. Her får du en rygsæk, som kan bære helt op til 25 kilo eller med et indhold svarende til 70 liter. Dette er i sig selv ikke usædvanligt – men lidt af en præstation, når det viser sig muligt at bære en sådan vægt, uden at du kommer til at gå på kompromis med dit helbred. Med dit helbred tænkes der i første omgang på din ryg, som jo er udsat for en del, når sådan en rygsæk skal transporteres mange kilometer.

Denne rygsæk egner sig i særdeleshed til lange ture, hvor du har behov for en del oppakning. Den er udstyret med et bæresystem, som sørger for, at maksimal vægt flyttes fra din ryg og ned til dine ben – det betyder faktisk, at du kan bære rundt på adskillige kilo, uden at du får dårlig ryg af den grund.

Dagsrygsæk

Som navnet så fint antyder, så har vi her fat i en rygsæk, som du kan bruge på dine daglige ture. Vi har bevæget os lidt væk fra “langt-ud-i-naturen-segmentet” og snakker i højere grad rygsække, som du kan bruge i dagligdagen. Om det er som en skoletaske, eller blot en som du ønsker at bruge, når du handler ind, så kan du her erhverve dig en rygsæk, som har et godt ventilationssystem og samtidigt også kan bæres af dig uden risiko for smerter i ryg eller lænd.

Selvom mange mennesker ikke tænker over det, så er det altså også vigtigt, at du køber en dagsrygsæk, som modsvarer dine behov. Også de behov som har med din kropsbygning at gøre. Husk på den opmærksomhed, som vi udviser, når vi skal købe skoletaske til vores børn. Den opmærksomhed må vi meget gerne tage med os ind i voksenlivet – selvom vi bare skal købe en rygsæk til dagligdagsbrug.

Hvordan finder jeg ud af, om rygsækken passer?

Som vi allerede har været en smule inde på i ovenstående, så er det af stor vigtighed, at du sørger for at købe en rygsæk, som passer til dig og din kropsbygning. Hvis du går på kompromis med dette, så vil du meget hurtigt blive så træt af at gå rundt med din nye rygsæk, at du alligevel bliver nødt til at købe en ny. Så spids ørerne og øjnene, og læs med i det følgende.

Vi er allesammen bygget forskelligt og har derfor som udgangspunkt brug for forskellige rygsække. Nu er det ikke sådan indrettet, at den gennemsnitlige forbruger kan gå ind i en butik, som sælger rygsække og få lavet en specialsyet af slagsen. Derfor er der i stedet en mulighed for at købe rygsække i forskellige størrelser, hvor du så igen kan justere bæresystemet. På den måde skulle det altså være muligt at tilpasse rygsækken til netop din figur.

Bæresystemet er meget vigtigt og spiller en stor rolle med hensyn til din komfort og din rygs fremtidige sundhed.

Ryglængde og rygsæk

Du skal altid se til, at du køber en rygsæk, som passer til din ryglængde. Og her skal det tilføjes, at det altid er en bedre idé at købe en rygsæk, som er en smule for kort. Køb aldrig en rygsæk, som er for lang, da der så er stor risiko for, at den kommer til at hænge på dig. Husk på, at du er interesseret i, at rygsækken skal sidde så kropsnært som muligt. Jo tættere den sidder på kroppen, jo bedre kan hoftebæltet og justeringsselerne hjælpe med til at forflytte vægten fra ryggen og ned til dine ben, som i langt højere grad er udstyret med kræfterne til at bære rygsækkens vægt.

Rygsæk til kvinder

Vær opmærksom på, at der er forskel på rygsække til kvinder og mænd. Kvinder er fra naturens side udstyret med kortere ryg, smallere skuldre og bredere hofter end mænd – og da netop disse tre fikspunkter spiller en afgørende rolle i forhold til justeringen af rygsækken, så bør du, som kvinde, tage dette hensyn alvorligt. Ellers risikerer du at købe en rygsæk, som kommer til at sidde forkert.

Prøv rygsækken i forretningen

Når du finder en rygsæk, som du synes om, så bed ekspedienten i forretningen om at fylde noget vægt i den. På den måde får du en fornemmelse af vægten af rygsækken og kan i langt højere grad spænde og justere på den, så du er sikker på, at du gør det rigtige køb. Inden du bliver helt dus med, hvordan du spænder den bedst, så kan du finde hjælp til netop den disciplin her. Du kan også prøve rygsækken, mens du har dine vandrestøvler på – og i nogle butikker er der ligefrem anlagt en lille bane, hvor du kan få lov til at prøve at god op og ned af bakke med rygsækken fastspændt.

Hvor stor skal rygsækken være?

En stor del af dine overvejelser vil naturligt handle om, hvilken størrelse du skal vælge. Først og fremmest sætter din rygs længden en naturlig grænse for, hvad du kan købe. Er din ryg meget kort, så kan du sjældent – om aldrig finde en rygsæk, der indeholder 70 liter. Størrelsen på rygsækken bør være en nøje gennemtænkt vurdering af dine behov.

Hvis du skal ud at vandre i flere dage, og du ved, at din kontakt med for eksempel butikker og lignende bliver minimal, så har du brug for plads til at medbringe mad, sovepose og telt. Som et minimum. Det betyder selvfølgelig, at du skal have fat i en større rygsæk. Alt i alt kan man sige, at valget af størrelse af rygsæk afhænger meget af dine egne behov. Hvor nogle mennesker kan leve på en sten og kun pakker det allermest nødvendige, så er andre noget mere mageligt indrettet, hvilket så betyder, at de måske gerne lige vil have et par ekstra bukser med.

Der er lavet en vejledning, hvor du kan se, hvilken størrelse rygsæk der anbefales, alt afhængigt af hvad og hvor lang tid, du skal tilbringe i det fri. Tag et kig på den, brug dens retningslinjer og tilføj så, hvad du har brug for.

Less is more – også når det gælder rygsække

Vi har en tendens til at overdrive en smule, når vi skal købe nye ting. Det gør sig også gældende, når man skal have købt en ny rygsæk. Vi anbefaler, at du køber en rygsæk, som modsvarer dit behov – der er ikke nogen grund til at købe en trekkingrygsæk, hvis du blot skal gå en dagstur i Rold Skov.

Selvom det kan være fristende at gå all in og købe en rygsæk med alverdens funktioner, som indeholder 70 liter og på samme tid er udstyret med alskens hemmelige rum, så er det de færreste, der har brug for det.

Tag derfor de rationelle briller på, når du skal købe en rygsæk. Prøv den med vægt i forretningen, og hvis du er i tvivl, spørg da ekspedienten om hjælp. Husk på, at en god vandretur begynder, når du sørger for at købe kvalitetsprodukter, hvis formål er at servicere dig og ikke omvendt.

Kan du have en rigtig god tur!

Udstyr
Find praktisk tøj til din næste rejse
Udstyr
Vælg et telt der passer til dig
Udstyr
Find et hukommelseskort af god kvalitet
There are currently no comments.