Udstyr

Soveposer – de vigtigste tips til dig der skal købe en ny sovepose


Der findes et hav af måder, som du kan bruge ferien med familien på. Charterferie har i mange årtier lagt danske familiers hjerter nær, men også outdoor aktiviteter er blevet særlige populære, når familien samles udenfor den travle hverdag og endelig kan nyde hinandens selskab. Det rigtige udstyr er vigtigt, og det er især vigtigt – uafhængigt af årstiden – at du har en sovepose til rådighed, hvis du overnatter udendørs.

Om du overnatter i Solkystens blide aftensol en sommerdag eller i Nord-Norges kulde en kold vinterdag, så er det vigtigt, at du overvejer en række forskellige ting, før du tager afsted og investerer i udstyr til turen. Vi har samlet de vigtigste tips, herunder de vigtigste fagudtryk og forkortelser, soveposens materialer og form samt de mest populære og anbefalede mærker, som vi vil gennemgå i de kommende afsnit.

Lever din sovepose op til europæisk standard?

Der findes utrolig mange udtryk og forkortelser på markedet af soveposer, så vi vil forsøge at forklare de mest essentielle af slagsen, så du er godt rustet til at gennemsøge markedet for en ny sovepose. Andre guider, eksempelvis denne fra alleud.dk, der specifikt har kigget på udtryk og forkortelser indenfor sovepose-markedet i ovenstående artikel, er også gode at kigge på for at få udredt en problemstilling eller flere.

Det første udtryk, vi vil kigge på, lyder måske mest af alt som et nummer, vi har stjålet fra en tilfældig nummerplade. Det er dog ikke tilfældet, men EN 13537 er derimod et udtryk, der kom til verden i 2005, da EU vedtog regelsæt for soveposer, og hvilken standard de burde leve op til. EU beskrev 5 essentielle begreber, der går under EN 13537:

  • Øvre temperaturgrænse
  • Komforttemperatur
  • Grænsetemperatur
  • Ekstremtemperatur
  • Pakvolume

 

Den øvre temperaturgrænse er den absolut højeste temperatur, hvor en almindelig person kan benytte soveposen uden at svede unaturligt. Komforttemperatur er den laveste temperatur, hvor en person, som er afslappet under soveposen, har det komfortabelt. Komforttemperaturen er et af de vigtigste begreber overhovedet, da det fortæller, hvor og hvornår soveposen kan benyttes ideelt. Dette begreb er ofte det eneste, der er angivet på soveposer til junior eller baby.

Grænsetemperaturen er den laveste temperatur, hvor det er muligt at holde varmen i soveposen, hvis du ligger sammenrullet. En af de mere bizarre forklaringer kommer til begrebet ekstremtemperatur, der er den absolut laveste temperatur, hvor du kan overleve seks timer i soveposen, dog ikke uden forfrysninger eller alvorlig nedkøling. Til den praktiske læser findes begrebet pakvolumen, der bliver gjort op i centimeter og fortæller, hvad soveposen fylder, når den er pakket sammen i hylsteret eller pakposen.

Mange webshops og fysiske butikker benytter enten “EN norm” eller “EN standard”, når de gør opmærksom på, at temperaturangivelserne lever op til EU-standard. Endnu mere vigtigt er det måske for dig at vide, at EU-mærkningen er valgfri, hvorfor du bør være kritisk, hvis du kigger på soveposer til dig selv eller junior, der ikke er mærket med EU-mærket.

Form

Du er måske ikke klar over det, men soveposer findes i mange størrelser. En sovepose er ikke bare en sovepose. De findes i forskellige former, og du bør overveje, hvilken form for sovepose der er ideel til dig eller til det formål, du ønsker at benytte den til. Siden her har også lavet en guide, hvor der bliver taget højde for de forskellige former for soveposer. Vi vil kigge på de mest benyttede og populære former for soveposer her i artiklen.

Tæppeform

Vi kigger indledningsvist mod den tæppeformede sovepose, der er ideel til dig, der har et enkelt eller to formål med soveposen. De tæppeformede soveposer er nemlig hyppigt de billigste soveposer på markedet. Soveposen er formet som et rektangel, der betyder, at den er lige lang forneden, som den er foroven. Lynlåsen er lavet til at kunne lynes hele vejen op, heraf navnet, så den kan foldes ud som et tæppe.

Mumieform

Mumieformede soveposer er formsyede i mumieform, da de er brede fra hoften og op til skulderen. Ideen bag denne type sovepose er, at man skal kunne ligge mere naturligt, samt at spildplads skal kunne undgås, da formen er smal omkring ben og hoved. Med en mumieformet sovepose er du derfor sikret, at du aldrig ligger klemt, samt at du kan bevæge arme forholdsvis frit rundt, imens du ligger komfortabelt i din sovepose.

Konisk form

De fleste mennesker har på et givet tidspunkt sovet med en sovepose. Hvis du også har det, er det med al sandsynlighed den koniske form, du har sovet med. Det er nemlig den mest populære form for soveposer på markedet, og den er kendetegnet ved, at den er smal fra fødderne, men at den bliver bredere og bredere hele vejen op til hætten, hvor den igen snævrer sig ind. Den koniske form giver dig en enorm frihed og plads til at bevæge dig, som du ønsker.

Materialer

Markedet for soveposer kan virke uoverskueligt, når vi kigger på materialer. Der findes nemlig mange forskellige materialer, du kan erhverve din næste sovepose med. Du undrer dig måske over, hvilke materialer der er mest ideelle til en tur i det fri. Det kan vi godt forstå, for det er ikke altid lige nemt at blive klog på. En god tommelfingerregel hedder, at en sovepose af høj kvalitet, uafhængigt af materiale, kan være god til alle formål.

Dun

Der findes mange skrøner om soveposer fremstillet af dun. For år tilbage var der måske noget om snakken, men generelt set er de fleste af skrønerne blot skrøner i nutidens verden. Mange undgår dun, hvis soveposen skal benyttes til udendørsbrug, da der førhen har været problemer med, at de kan klappe sammen, når de bliver fugtige eller våde. I dag er de fleste soveposer – også dem der er fremstillet af dun – designet med vandafvisende yderstof.

I forhold til fiber har dun en række fordele, herunder eksempelvis, at det er varmere, lettere og nemmere at pakke sammen. Dunen kommer fra enten gæs eller ænder, men det er ingen hemmelighed, at dun fra gæs oftest har højere kvalitet end dun fra ænder. Nogle producenter gør opmærksom på dunens afstamning. Soveposer fremstillet af dun har altid en sammenhæng i kvalitet og pris, så hvis du erhverver en dyr sovepose af dun, er du sikret en varm og brugervenlig sovepose.

Fiber

Fiber er kunstigt fremstillet, og det består af polyester. Fremstilling af fiber udvikler sig generelt set hele tiden, hvorfor producenterne konstant kan byde ind på markedet med en fiber, der er stærkere, end den var ved eksempelvis sovepose-modellen før. Fiber har det minus, at det med tiden nemt kan blive slidt, men det afhænger igen af, hvilken kvalitet soveposen har.

Soveposer fremstillede af fiber er klart de mest ideelle soveposer til fugt og våde klimaer. Hvis du ved, at du skal benytte soveposen udendørs, hvor der er overvejende sandsynlighed for fugt eller vådt klima, så er fibersoveposer ideelle til formålet. Hvis du står overfor en længere tur, og hvert et gram tæller, så husk på, at fiber er tungere, især hvis soveposen er fugtig eller direkte våd.

Lynlåsen er vigtig

Ikke kun materialet, der er brugt til at fremstille soveposen, er vigtig. En anden lille, men meget vigtig detalje, er lynlåsen på soveposen. Du har med stor sandsynlighed hørt om YKK før, der er en af de mest kendte producenter af lynlåse. Oftest er de af topkvalitet, og du kan typisk være rolig for, at lynlåsen virker, som den skal, hvis den er mærket med YKK.

Kig også gerne efter en lynlås, der er grov. Dermed er du sikret en lynlås, der lettere kan lukke, hvis der eksempelvis er is eller sand på/i den. Til sidst bør du overveje, om det er en sovepose, du skal bruge i kolde eller varme klimaer, da længden af lynlåsen afgør, hvilket varmetab som du får. Jo længere lynlåsen er, jo højere er varmetabet i soveposen.

Tag eksempelvis et kig på..

Der findes, som med alt andet, et stort udvalg af producenter inden for soveposer. Vi vil i dette afsnit tage et kig på de mest populære til de forskellige formål, som en sovepose har. Alle soveposer, som vi kigger på, er fra denne hjemmeside, der beskæftiger sig med outdoor og adventure.

De mærker, som vi anbefaler, er Marmot og The North Face, der inden for soveposer, er kendte for kvalitet fra den absolut højeste hylde. Begge mærker beskæftiger sig med forskellige former, materialer og formål. Skal du eksempelvis bruge soveposen i Norge er det vigtigt, at den kan holde på varmen.

Marmot

Marmot producerer mange produkter indenfor outdoor og adventure, herunder soveposer. De er især kendt for deres fiberfremstillede soveposer der, på trods af at være fremstillede af fiber, er ekstremt lette og ligeledes kendt for at være det, selvom klimaet er fugtigt eller vådt. Det kan være vigtigt, hvis du er usikker på, hvad du kan forvente af klimaet dér, hvor du skal bruge soveposen.

Tag eksempelvis et kig på denne sovepose fra Marmot, der er fremstillet af fiber. Soveposen her er udstyret med Marmots helt egen isoleringsmetode, Termisk R, der sikrer dig en optimal varme, igennem fibre, så du er sikker på aldrig at fryse, når du ligger under soveposen. Modellen er ligeledes mærket med den europæiske standard, som de fleste andre Marmot produkter ligeledes er.

The North Face

Hvis du er en outdoor person, så kender du helt sikkert The North Face, der er et af de mest kendte mærker inden for outdoor og adventure. The North Face har i mange år beskæftiget sig med produktioner af flere forskellige former for produkter, herunder alt fra jakker til soveposer. Mærket har et enormt udvalg af især soveposer, der eksempelvis kan erhverves her.

Denne sovepose fra The North Face er et godt bud på en sovepose, der kan benyttes til alle formål. Denne mumieformede sovepose er nemlig en 3-sæson sovepose, der kan benyttes i mange forskellige klimaer. Den er desuden fremstillet af fiber, hvilket understøtter den førnævnte påstand.

De praktiske overvejelser

Igennem disse afsnit har vi været omkring flere essentielle egenskaber, som du bør overveje ved køb af en sovepose, men her stopper vi ikke helt. Det er som nævnt meget vigtigt, at du tænker over formen, formålet og materialerne. Husk igen også på, at der 9 ud af 10 gange er sammenhæng i kvalitet og pris på dette marked. Du får ganske enkelt, hvad du betaler for.

En sidste praktisk ting, som de færreste tænker på, før der investeres i en sovepose, er, hvilken side lynlåsen sidder i. For din egen skyld er det mest ideelt, at lynlåsen sidder i højre side, hvis du er venstrehåndet. Lynlåsen bør sidde i venstre side, hvis du er højrehåndet. Dermed er du sikret, at du altid nemt og hurtigt kan navigere kroppen ud og ind af soveposen.

Hvis du gør dig overvejelser om de ting, vi har fremlagt i afsnittene over, så er vi sikre på, at du ikke går galt på markedet næste gang, at du skal bruge en ny sovepose. Som der blev nævnt i starten, så kan markedet virke uoverskueligt, men vi håber, at det er mere overskueligt for dig nu, hvad du bør overveje og kigge på, før du erhverver en ny kompagnon i form af en sovepose.

Udstyr
Optag dine rejser med et gopro kamera
Udstyr
Fem vigtige faktorer at overveje ved valg af tagmaterialer
Udstyr
Vil du gerne være mere aktiv?
There are currently no comments.