Udstyr

Få gode tips og råd til at vælge den rigtige vandrestøvle


Hvad enten du blot skal gå en enkelt eller 2 kilometer på en dag, eller du skal ud på en længere tur, hvor antallet af de kilometer, som du skal tilbagelægge, bliver meget større, så skal du sørge for at anskaffe dig noget fodtøj, som passer til dine behov. Og ikke mindst dine fødders behov.

Når du skal vælge vandrestøvler, så er mulighederne utallige, og hvis du i forvejen ikke har så meget erfaring med valg af vandrestøvler, så læs med her, hvor vi vil guide dig igennem købet. Vi vil se på de forskellige støvler, som du kan finde på markedet og gøre dig opmærksom på både fordele og ulemper ved de forskellige modeller. Det viser sig nemlig, at det kan være meget svært at finde lige præcis den støvle, som passer til dig.

Tænk i øvrigt lige over, at du kan bruge dine vandrestøvler som vintersko. Det er en fordel – både fordi vandrestøvler sørger for, at du kan gå sikkert – også hvor der er glat. Men også fordi vandrestøvler kan være en dyr fornøjelse. At du da kan anvende dem til mere end blot vandreture er bestemt et plus.

Hvad skal jeg bruge vandrestøvlerne til?

Det kan måske lyde som et lidt underligt spørgsmål, kan du tænke. Men inden du køber vandrestøvler, skal du faktisk bruge tid på at overveje, hvad du skal bruge dem til. Her tænker vi i særdeleshed på, hvilket terræn du skal gå i – der er blandt andet forskel på, om du skal gå på sand og sten eller almindelig jord.

I dine overvejelser bør der også gøres tanker om, hvor mange kilometer du skal gå om dagen, og hvor tung oppakning du skal bære rundt på. Derudover bør du undersøge vejret det pågældende sted, da du også skal tage højde for eksempelvis fugtighed og varme. Som du kan se allerede nu, så er der mange parametre, som er vigtige, når du skal vælge dig et par nye vandrestøvler.

Efter du har fundet ud af, hvor langt du regner med at gå dagligt, samt i hvilket terræn og med hvilken vægt på ryggen, så kan du begynde at kigge på de forskellige materialer, som støvlerne kan være lavet af. Det spiller nemlig en stor rolle for valget af din fremtidige støvle.

Kort fortalt kan du få vandrestøvler i lette og tunge udgaver, samt med enten kort eller langt skaft. Disse parametre kan du så kombinere på kryds og tværs. Men lad os springe videre, og se nærmere på vandrestøvlen.

Vandrestøvlens materiale

Vandrestøvler er traditionelt lavet af enten læder, kunststof, gummi eller en kombination af disse materialer.

En læderstøvle er karakteriseret ved at have en lang levetid. På minussiden skal vi nævne, at det er en tung støvle, og at dine fødder ikke kan ånde så godt i sådan en støvle. Men på plussiden er støvlen let at gøre ren, og du vil opleve en meget høj grad af vandtæthed. Dog skal du huske at smøre eller imprægnere den, så den kan bibeholde vandtætheden.

Derimod er vandrestøvlen af kunststof meget lettere, men vægtreduceringen betyder også, at dens levetid er markant lavere. Til dens fordel skal i øvrigt også nævnes, at denne slags vandrestøvle besidder en høj grad af åndbarhed, hvilket betyder, at dine fødder hele tiden får frisk luft.

Der findes i øvrigt også gummistøvler, som er udviklet til at vandre i. Du skal selvfølgelig bruge dem i områder, hvor der er meget vådt. Vær dog opmærksom på, at både pasform og muligheden for at spænde støvlerne ind – samt i det hele taget støvlernes ringe evne til støtte – kan have en stor negativ indvirkning på din vandretur. Men de kan fint bruges som supplement.

Alle disse vandrestøvler findes også i modeller, hvor materialerne er brugt lidt på kryds og tværs. Eksempelvis vil støvlen af kunststof tit have forstærkninger af et andet materiale på snuden, da slitagen netop dér er meget stor. Men ellers dækker ovenstående meget fint de forskellige muligheder, du har, når du skal ud at købe en vandrestøvle.

Skal vandrestøvlen have samme størrelse som mine andre sko?

Når vi nu har sat os for at sørge for, at du får købt nogle gode og rigtige vandrestøvler, så er det vigtigt, at vi inkluderer alle de parametre, som erfaringen viser os er vigtige. Og nej, det er bestemt ikke sikkert, at du bare kan gå ned i den nærmeste skoforretning og købe et par vandrestøvler i den størrelse, som du plejer at bruge.

For det første skal du sørge for at prøve støvlen, efter du har taget vandrestrømper på. Vandrestrømper er specielt designede strømper, som blandt andet er kendetegnet ved at være lugtfri og uden søm og elastik, så der ikke er noget, der klemmer, når du skal gå langt.

Når du har fået en sådan strømpe på, så kan du gå i gang med at finde den støvle, som du mener passer til dit behov. Støvlen skal sidde til. Du skal ikke sidde med en fornemmelse af, at du kan flytte alt for meget rundt på foden inde i støvlen. Dog skal du stadig være opmærksom på, at der er plads til dine tæer. Hvis du kan presse dine tæer helt ud i snuden på vandrestøvlen og få en finger ned ved hælen, så er der noget, der tyder på, at du er ved at have fundet rette størrelse.

Det er lidt en videnskab at finde den rette størrelse, men langt hen ad vejen skal du simpelthen mærke efter, hvordan det føles. Du skal ikke købe en støvle, som du skal bruge oceaner af tid på at gå til. Det er absolut ikke meningen.

Her kan du læse en meget detaljeret artikel om netop pasform og andre forhold, som gør sig gældende, når du skal finde størrelsen på dine nye vandrestøvler.

Vandrestøvlens opbygning

Det kan lyde voldsomt for menigmand at skulle tale om opbygningen af en vandrestøvle. Men for at dine fødder ikke skal udsættes for de belastninger, som vandrestøvler bliver udsat for, så er det vigtigt, at alle detaljer er på plads.

Du har sikkert hørt om, at fodtøj skal støtte foden. Det er ikke mindst sandt, når vi taler om fodtøj, som både skal bære din vægt og eventuelt en tung rygsæk. Vandrestøvlens støtte kommer fra alle støvlens dele, og når du tager støvlen på, så skal du se, om du kan fornemme, om du kan stå godt fast og kan undgå vrik med foden. Støtten i vandrestøvlen er essentiel for dig, når du skal gå langt. Forskellige støvler støtter forskellige mennesker, så blot fordi noget virker for nogen, kan du ikke nødvendigvis regne med, at det også virker for dig.

Vandrestøvlens sål betydning for at stå fast

Sålen på støvlen spiller selvfølgelig en stor rolle, da den dagligt vil blive udsat for en stor belastning. Samtidigt skal sålen både give dig mulighed for at kunne stå sikkert og på samme tid være så fleksibel, at du kan bevæge din fod på en naturlig måde.

Disse to modsatrettede funktioner stiller store krav til sålens design, og du skal være opmærksom på, at begge funktioner opfyldes. For at afprøve sålens stødabsorberende evne kan du trykke på sålen. Den skal gerne give lidt efter, men også være i stand til at yde modstand.

Vandrestøvlens skaft betydning for stabilitet

Skaftet på støvlen er den næste del af vandrestøvlen, som du skal kigge på. Skaftets funktion er at sørge for, at du opnår god støtte og beskyttelse af anklen. Skaftet kan også beskytte mod sten eller vand.

Går du eksempelvis i et fjeld, hvor der er store niveauforskelle og løse sten eller andet, som du kan træde på, så skal du selvfølgelig sørge for, at din vandrestøvle er stabil. Men på samme tid bør du også være absolut opmærksom på, at du har behov for dit bens fulde bevægelighed, så du kan holde balancen. Helt langskaftede støvler er kun nødvendige, hvis du bevæger dig i et meget vådt terræn, hvor du er nødt til at sørge for, at der kun kommer et minimum af vand i støvlerne.

I øvrigt bør du ikke falde for fristelsen til at købe sko i stedet for støvler. Hvis du endelig skal investere i et par vandrestøvler, køb da et par, som lever op til de forskrifter, som beskrives i artiklen hér. Som skrevet ovenfor spiller vandrestøvlens evne til at skabe stabil grund under fødderne en vital rolle for både glæden og sikkerheden, når du er på vandretur.

Vedligeholdelse af vandrestøvler

Har du så efter alle disse overvejelser endelig fundet dig en vandrestøvle, som passer til dig, så er det bare med at komme ud at gå. Det kan dog stadig ske, at din støvle begynder at gnave eller bukke sammen et sted, hvor det generer – men der er hjælp at hente.

Gør støvlerne gennemvåde og gå rundt i dem derhjemme. På den måde er det faktisk muligt at gå støvlerne til igen og give dem en ny og bedre pasform. Hvis denne metode ikke er nok, så kan du bruge en gummihammer til at banke støvlen blød. Her kan du se en video, som på fineste vis illustrerer det.

Når du sørger for at vedligeholde dine vandrestøvler, så sikrer du, at de får en længere levetid, en større grad af komfort og sidst men ikke mindst ser du til, at både åndbarheden og vandtætheden bibeholdes.

Læderstøvler bør imprægneres, eventuelt efter du har varmet læderet op til 50 grader med en hårtørrer eller i ovnen. Du skal dog være opmærksom på, at åndbarheden reduceres ved denne behandling.

Støvler, som har en membran af GORE-TEX, er vandsikret fra starten, og du skal blot sørge for, at overdelen på vandrestøvlen ikke tørrer ud. Du kan bruge forskellige sprays eller cremer.

Til slut skal du huske på, at det ikke blot er yderdelen af vandrestøvlen, som skal behandles korrekt.

Det er også vigtigt, at du sørger for at give indersiden af vandrestøvlen et eftersyn i ny og næ. Vandrestøvler bliver i sagens natur udsat for meget salt via sved. En læderstøvle vil med tiden blive stiv – og saltkrystallerne kan med tiden skade en støvle, som har en membran af GORE-TEX.

Derfor skal du efter brug af dine støvler huske at vaske dem i lunkent vand. På den måde får du vasket både lugten og saltet væk.

Husk så blot på dette, når du skal købe en vandrestøvle

Vi håber, at du er blevet klogere på dit fremtidige køb af en vandrestøvle. Husk blot på disse punkter, så er du godt på vej til at kunne gøre et fornuftigt og velovervejet af støvle:

  • Overvej terræn og vejrlig
  • Vær opmærksom på vandrestøvlens sål og skaft
  • Husk at få prøvet flere modeller og regn ikke nødvendigvis med, at du skal bruge samme størrelse, som du plejer
  • Vedligehold støvlerne efter anvisning
Udstyr
Find et hukommelseskort af god kvalitet
Udstyr
Er du ikke den skarpeste, ligesom dine knive?
Udstyr
Gode tips – sådan vælger du den rigtige rygsæk første gang
There are currently no comments.